BTW, of belasting over de toegevoegde waarde
is een verbruiksbelasting die wordt geheven op de meeste goederen en diensten die in het land worden verkocht. Belgische bedrijven moeten geregistreerd zijn bij de Belgische belastingdienst om btw te kunnen innen en betalen. Bedrijven moeten btw in rekening brengen aan hun klanten en deze regelmatig aangeven en afdragen aan de Belgische belastingdienst. Belgische bedrijven kunnen ook btw aftrekken op aankopen van goederen en diensten die ze nodig hebben voor hun bedrijf. Bedrijven kunnen btw terugvragen die ze hebben betaald over goederen of diensten die ze hebben gekocht, maar niet hebben verkocht. Samengevat is btw een belangrijk onderdeel van het Belgische belastingstelsel en kan het een aanzienlijke invloed hebben op de kosten en prijzen van goederen en diensten die in België worden verkocht. Bedrijven moeten zich bewust zijn van hun btw-verplichtingen en ervoor zorgen dat ze de geldende regels en voorschriften naleven.

Welke btw-tarieven moet je toepassen als zelfstandige?

Er zijn vier tarieven in België: 0%, 6%, 12% en 21%. Het toepasselijke tarief hangt af van wat je verkoopt. Het 21%-tarief is over het algemeen van toepassing, behalve in de volgende gevallen.

12% BTW

waaronder steenkool, margarine, banden voor landbouwmachines en tractoren, gewasbeschermingsmiddelen, particuliere investeringen in sociale huisvesting, restaurant- en cateringdiensten en bereide maaltijden in de horeca. voor onbereide maaltijden in de horeca (zoals kaas, chips, worst, drank en afhaalmaaltijden) blijft het btw-tarief 21%.

6% BTW

met name voor basisproducten (zoals eten en drinken) en sociale diensten (zoals eerste levensbehoeften, personenvervoer en landbouwdiensten).

0% BTW

met inbegrip van kranten en tijdschriften die ten minste 48 keer per jaar op papier verschijnen, terugwinningsmaterialen en -producten, import- en exportdiensten naar landen buiten de EU, internationaal personenvervoer en bemiddeling bij transport, opslag en import. Het kan ook zijn dat je verschillende tarieven moet toepassen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een restaurant gaat openen. Voor drankjes geldt het basistarief van 21%, terwijl de btw op je biefstuk met friet 12% is. Hetzelfde geldt als je een fietsenmaker bent. U rekent 6% btw op arbeid, maar 21% op reserveonderdelen.
Shares: