Welke nieuwe financiële steun heeft België voorzien voor ondernemers om het hoofd te bieden aan COVID-19? Als je niet bekend bent met de nieuwe financiële steunregelingen, en in het bijzonder met de regelingen waar je recht op hebt, ben je op de juiste pagina!

Ben je een huidige ondernemer of directeur van een bedrijf? De huidige situatie heeft ongetwijfeld invloed op je gehad, wat je werkterrein ook is.

België en zijn verschillende gewesten hebben een aantal oplossingen en financiële steunmaatregelen ingevoerd om je te helpen het hoofd te bieden aan het huidige klimaat.

1- Steun in Brussel

  • Bonussen

De “tetra” bonus , als je bedrijf tussen 2019 en 2020 een effectief omzetverlies van 40% heeft geleden. De hoogte van de bonus varieert naargelang de sector waarin je werkt:

1. Een bonus variërend van € 6.500 tot € 45.000 voor de HORECA-sector (en zijn leveranciers), evenementen, cultuur en sport.
2. Een bonus variërend van €6250 tot €65.000 voor de accommodatiesector .
3. Een bonus van tussen de €75.000 en €125.000 voor nachtclubs .

De bonus voor bedrijven met secundaire behoeften varieert van €1.500 tot €5.000.

  • Credits

De lening “Oxygène variërend van €10.000 tot €100.000, is beschikbaar voor zelfstandigen en zeer kleine bedrijven tegen een rente van 1,75% over 7 jaar.

Een tweede lening, variërend van €75.000 tot €600.000 is beschikbaar voor bedrijven in alle bedrijfssectoren met minimaal 10 FTE.

De “Proxi” lening, tot 300 euro, toegekend aan kleine en middelgrote ondernemingen. Met deze lening kun je van familie of vrienden lenen om je bedrijf op te zetten of uit te breiden.

  • Andere subsidies

flexibelere en snellere goedkeuring van subsidies door de autoriteiten

– Uitvoering van een oplossingsplan door het centrum voor bedrijven in moeilijkheden. Experts kunnen u verschillende vormen van bijstand bieden (juridisch, fiscaal, enz.), ongeacht de sector waarin uw bedrijf actief is.

2- Financiële bijstand in Vlaanderen

Het doel van dit plan is om de verliezen te dekken van bedrijven die hun deuren hebben moeten sluiten of hun omzet hebben zien dalen. Deze steun wordt in april zeker verlengd.

  • Actieplannen
La nouvelle version du «mécanisme de protection Flamand»

Deze subsidies bedragen 10% van de omzet van je bedrijf, met een minimum van 600 euro en een maximum volgens de volgende criteria:

1.Voor bedrijven met minder dan 10 werknemers: € 7.500.
2.Voor bedrijven met 10 tot 49 werknemers: €15.000.
3.Voor bedrijven met meer dan 50 werknemers: €40.000.

Het “globaliseringsmechanisme

Dit plan zal operationeel zijn vanaf 1 april 2021 en je hebt tot dan de tijd om je aanvraag in te dienen. Bedrijven die in aanmerking komen voor deze steun zijn bedrijven waarvan de verkoop met ten minste 60% is gedaald.

  • Credits

Corona kredieten gericht op starters, KMO’s en zelfstandigen. Het doel is om de tijd tussen de aanvraag en de beslissing over de aangevraagde coronalening te beperken tot maximaal 1 maand.

Een lening voor je commerciële huur Dit is een lening op basis van een vrijwillige overeenkomst tussen de huurder en de verhuurder. De verhuurder ziet af van één of twee maanden huur en de Vlaamse overheid schiet dan een bepaald aantal maanden huur voor door middel van een lening aan de huurder.

De “Win-Win lening”: Deze lening geeft je de mogelijkheid om tot €300.000 te lenen van een ondernemer in ruil voor een verlaging van je persoonlijke belasting.

Garantieregelingen: deze maatregel is van toepassing op zelfstandigen, vrije beroepen, kmo’s, grote ondernemingen en verenigingen zonder winstoogmerk.

3- Financiële bijstand in Wallonië

  • Compensatie

Schadeloosstelling # 10 voor zelfstandigen en kmo’s die geen bedrijf hebben. Het betaalde bedrag varieert naargelang de grootte van het bedrijf en de datum waarop het zijn activiteiten heeft stopgezet.

Compensatie # 11: voor de hotelsector in de vorm van een vast bedrag van 1000 euro per kamer.

Schadeloosstelling # 12: toegekend aan zelfstandigen en B2B-bedrijven. Het bedrag van deze steun moet 15% van de omzet bedragen voor de laatste drie kwartalen van 2019.

Schadeloosstelling # 13 Deze sectie is voornamelijk gericht op reisbureaus en fotografen. Compensatie zal worden toegekend aan bedrijven die aantonen dat hun omzet in het eerste kwartaal van 2021 met minimaal 50% is gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019.

Vergoeding # 14 Voor de HORECA-sectoren, variërend van €4.000 tot €12.000.

De schadeloosstelling # 15 voor busondernemingen, op voorwaarde dat ze een omzetverlies van minstens 50% kunnen aantonen. Het bedrag van deze compensatie is nog niet vastgesteld.

Credits

De “ProPulsion” lening met als doel de solvabiliteit van bedrijven te versterken. Krediet tot €1 miljoen tegen een vaste jaarlijkse rente van 2,5%.

De “Ricochet-Relance” lening gericht op het versterken van je kaspositie en een combinatie van een banklening en/of een SOWALFIN lening, met een rentevoet van 0%.

De lening “Coup de pouce waarmee particulieren geld kunnen lenen aan Waalse bedrijven en zelfstandigen en in ruil daarvoor een belastingvoordeel genieten in de vorm van een belastingkrediet.

Wil je meer informatie over deze nieuwe financiële steun, bezoek dan de website van de aannemer 1819.brussel .

Ontdek de gezondheidsmaatregelen in onze vestigingen!

Shares: